Choď na obsah Choď na menu
 


AKÝ PROTEÍN SI VYBRAŤ?

1. 12. 2011

Aký proteín si vybrať?

Hydrolyzát

Ide jednoznačne o favorita vo svojej kategórií. Tento druh proteínu je najlepšie využiteľným pre ľudský organizmus pri fyzickej námahe. Proteín sa dostáva veľmi rýchlo do krvného obehu a telo ho dokáže najrýchlejšie využiť, čiže stráviť. Obsahuje menšie proteínové molekuly peptidy (di a tri), ktoré zabezpečujú rýchlejšie spracovanie v organizme.

Vďaka týmto molekulám je bielkovina čiastočne predtrávená. Tento proteín má hlavnú nevýhodu, a to je cena. Jedna z ďalších nevýhod je chuť, ktorá je horká pre niekoho až veľmi horká.

Podľa stupňa hydrolýzy sa odvíja horkosť tohto proteínu. Väčšia horkosť je podmienená vyšším stupňom hydrolýzy. Je to jedna z vecí, ktorá zvykne často ľudí odradiť, ale každý by si mal uvedomiť jedno, že chuť nehrá takú dôležitú úlohu ako ostatné výhody tohto proteínu.

 

Mikrofiltrovaný srvátkový izolát

 Z hľadiska spracovania je proces izolácie o krok vyššie ako je koncentrácia. To má za následok väčší podiel proteínu, zároveň menej tuku a takmer nulový obsah laktózy. Jedná sa o veľmi kvalitnú formu spracovania srvátkového proteínu.

(Nezamieňajte si pojem srvátkový koncentrát a srvátkový izolát)

Medzi jeho hlavné úlohy patrí výborná stráviteľnosť, chuť, veľmi rýchla absorpcia, vysoký obsah BCAA, proteínu, nízky obsah tuku a laktózy. Tento obsah by mal byť nižší ako jedno percento. Z tohto pohľadu je to výborná voľba pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou na už spomínanú laktózu. Jeho jedinou nevýhodou je cena.

Medzi izoláty patrí napríklad:

Syntrax Nectar
Weider CFM Whey Protein
Biotech USA Hydro Tech

Ponuka proteínov je však naozaj veľmi široká. Zostáva už len na vás, ktorému proteínu dáte takpovediac zelenú.

Krátke zhrnutie na záver:

Základom celého článku je vedieť využiť ten správny proteín v správnom čase. Pred a tesne po cvičení rozhodne odporúčam najrýchlejšie stráviteľný proteín, ktorý sa veľmi rýchlo dostane do krvi a okamžite je využitý. Tento proteín ako aj bielkovina sama o sebe je veľmi dôležitá pri každom náročnom cvičení, vyvíjaní fyzickej aktivity v posilňovni.

Pre prijímanie proteínu počas dňa rozhodne stačí aj menej využiteľný proteín tzv. pomalší proteín, kde nie je potrebná rýchla vstrebateľnosť bielkovín. Inak povedané pomalší proteín je veľmi dobrá voľba počas spánku, kedy telo dostáva pomalé bielkoviny, rovnomerne využívané počas niekoľkých hodín. Jednou z takýchto alternatív je kazeín.