Choď na obsah Choď na menu
 


KRIOTERAPIA

4. 5. 2011

KRIOTERAPIA

 

Pôsobenie chladu na ľudský organizmus je známe už veľmi dávno. Avšak až v sedemdesiatych rokoch minulého storočia v Japonsku začali skúmať, čo vlastne extrémne nízke teploty spôsobujú v ľudskom organizme. Výsledky boli pozoruhodné a dali základ novej vede - kryoterapii. Pôsobenie chladu, ktorý dosahuje extrémne nízke hodnoty - mínus stodvadsať až mínus stotridsať stupňov celzia je pozoruhodné. V organizme dochádza k zmenám, ktoré pre bežného človeka a zvlášť pre športovca majú veľmi pozitívny efekt. Dá sa zhrnúť v troch základných bodoch. Na chlad reaguje organizmus ako na stresový faktor a vylučuje látky ktoré majú organizmus uchrániť pre stresom. Predovšetkým sú to endorfíny-hormóny šťastia, ktoré sú mnohonásobne účinnejšie ako morfium a spôsobujú eufóriu, ktorá dokáže nevnímať extrémne nízku teplotu ako faktor nepriaznivo pôsobiaci na ľudský organizmus. V ďalšej etape sú to kortikoidy, rastový hormón a pre športovcov veľmi dôležitý hormón - testosterón . Pôsobením chladu ďalej dochádza k pozoruhodnému efektu: dochádza k odstráneniu škodlivín v zmysle voľných radikálov, kyseliny mliečnej, urey, ktoré pôsobia na bunku toxicky a spôsobujú „zakyslenie“ organizmu, ktoré športovec pociťuje ako svalovú bolesť po záťaži. Fyzická záťaž ktorá nasleduje po pobyte v kryokomore má za následok opačný efekt. Po l5 minútovej záťaži dochádza k výraznému prekrveniu tkanív ktoré v štvrtej minúte záťaže dosahuje až štvornásobok bežného prekrvenia. Dochádza k výraznému zvýšeniu prívodu kyslíka do buniek svalov čo vyvoláva zníženie koncentrácie škodlivých látok, ktoré ešte neboli z buniek vyplavené. Zvýšený krvný prietok v svaloch sa dá veľmi výrazne využiť : správnym pitným režimom, primeraným prísunom minerálov, vitamínov a energetických látok sa veľmi výrazne zvyšuje energetický potenciál buniek a tým aj celého organizmu. Dochádza k biochemicky dokázateľnej urýchlenej normalizácii hodnôt látok sprevádzajúcich, resp. spôsobujúcich únavu – k akémusi energetickému nabitiu organizmu.

Celkovo sa dá pozitívny efekt kryoregenerácie vo vrcholovom športe zhrnúť do nasledovných bodov:

• Výrazné urýchlenie biochemickej regenerácie športovca.
• Výrazná pomoc pri rozvoji vytrvalosti a sily v tréningovom procese.
• Urýchlenie pozáťažovej regenerácie aj počas tréningu aj v období pretekárskom.
• Prevencia pred preťažením jednotlivých zaťažovaných systémov a orgánov.
• Výrazné urýchlenie liečenia poúrazových stavov mäkkých tkanív a svalov.
• Výrazná pomoc pri liečbe bolestivých stavov pohybového aparátu
.

 

V komplexnom ponímaní možno účinky kryoregenerácie rozdeliť na regeneračno-rekondičné, preventívne a kozmetické.

Regeneračno–rekondičný efekt
Vylučovanie hormónov, najmä testosterónu, v priebehu kryoregenerácie je zaujímavé najmä pre športovcov. Tento jav má totiž priamy vplyv na rast svalovej hmoty a na zvýšenie výkonnosti pri silovom a vytrvalostnom tréningu. Pôsobenie nízkych teplôt zároveň urýchľuje liečbu mäkkých tkanív a kĺbov po úrazoch (pomliaždenie s krvným výronom, vyvrtnutie), eliminuje krvácanie a opuchy, znižuje bolestivosť, obmedzuje riziko pretrénovania a podporuje svalovú relaxáciu i celkovú biologickú regeneráciu.

Preventívny a kozmetický efekt
Súčasné laboratórne výskumy evidentne svedčia o tom, že kryoterapia pôsobí pozitívne na imunitný systém a posilňuje tak obranyschopnosť organizmu. Priamym pôsobením chladu na povrchové vrstvy kože a ich následným výrazným prekrvením v zahrievacej fáze sa vysvetľuje i pozitívny efekt pri odstraňovaní celulitídy. Všeobecne možno konštatovať, že pobyt v extrémne nízkych teplotách omladzuje, osviežuje a zlepšuje náladu.

Indikácie celotelovej kryoregenerácie:
• zápalové ochorenia pohybového aparátu, degeneratívne ochorenia kĺbov a chrbtice, ochorenia medzistavcových platničiek, bolesti chrbtice, reumatické ochorenia mäkkých tkanív, artritídy na metabolickej báze, postihnutie kože a kĺbov pri lupienke, zmeny svalov, kĺbov a šliach po úrazoch, roztrúsená mozgomiešna skleróza, parézy a spastické kontraktúry v oblasti končatín, primárna a sekundárna osteoporóza, fibromyalgie, celulitída, ťažkosti pri menopauze.

Neodporúča sa!
Niekoľkoročné skúsenosti zahraničných, najmä poľských pracovísk viedli k definovaniu stavov, u ktorých je kryoregenerácia nevhodná, prípadne priamo nedovolená:
• intolerancia chladu, ischemická choroba srdca, neliečený, alebo nestabilný vysoký krvný tlak, strach z uzavretých priestorov, podchladenie organizmu, Raynaudova choroba, alergia na chlad, miestne poruchy prekrvenia, chudokrvnosť, užívanie niektorých liekov a alkoholu, znížená funkcia štítnej žľazy, onkologické ochorenia, tehotenstvo, infekčné ochorenia, epilepsia. Kryoregeneráciu nemožno odporúčať ani pri chybách chlopňového aparátu srdca, pri ťažkých formách astmy, pri poruchách rytmu srdca a frekvencii nad 100 min., pri pľúcnom edéme a vážnych ochoreniach pľúc
.

 

Zdroj:Športujeme.sk