Choď na obsah Choď na menu
 


PRETRÉNOVANIE

4. 5. 2011

PRETRÉNOVANIE

Kto to nezažil?Asi každý. Najmä tvrdým vyznávačom "železnej hry", ako je tvrdá drina v posilňovni, budem túto otázku asi zbytočne klásť!
Stav pretrénovania je veľmi nepríjemný a netreba ho podceňovať. Prejavuje sa výraznou svalovou horúčkou a zvýšením teploty tela. Telo je v stave, kedy je oslabené a zraniteľnejšie k vonkajším vplyvom. Môžeme povedať, že je vo vyššej miere náchylné na rôzne choroby, chrípkového, či iného charakteru.

Dôvodom vzniku a uverejnenia tohto článku je moja osobná skúsenosť s týmto stavom. Tým chcem varovať najmä začínajúcich cvičencov, aby si dávali na pretrénovanie veľký pozor.

Na jednom tréningu nôh som prekročil hranicu únosnosti.
Začalo sa to už niekoľko dní pred samotným tréningom nôh. Predchádzali mu 3 tréningy na ostatné partie.

Počas tohto obdobia ma trápilo mierne nachladnutie, sprevádzané bolesťami hlavy. Večer som si urobil repíkový čaj, požil lieky na hrdlo, zvýšil dávkovanie vitamínu C. Nasledujúci deň som sa cítil fit.

Nič nebránilo tomu, aby som si neodcvičil partie, ktoré som už mal v pláne. Lenže ignorovaním nachladnutia, som nechal tikať časovanú bombu, ktorá mala o nedlho vybuchnúť.

Deň pred tréningom nôh som trénoval rôzne kopy a robil náročnejšie strečingové cvičenia na natiahnutie hamstrigov a šliach. Nechtiac som si pri jednom kope mierne natiahol hamstring. Bola to nepatrná bolesť. Nevenoval som jej veľkú pozornosť.

V samotný deň tréningu nôh som ešte stále pociťoval v dvojhlavom svale malé napätie. Dal som si strečing a myslel, že to bude v poriadku. Nahováral som si, že to nič nie je. Prejavila sa tu moja tvrdohlavosť a namiesto toho, aby som si dal ľahký tréning som sa pustil do tvrdého.

Následky na seba nenechali dlho čakať. Už krátko po príchode domov z posilovni sa ma zmocnila veľká únava sprevádzaná žalúdočnou nevoľnosťou. Na večer sa dostavila nevídaná svalovica a zvýšená teplota. Vtedy som už vedel, že som to prehnal a bude zle. Obavy sa potvrdili, lenže už bolo príliš neskoro.

Nasledujúci deň som sa nevedel postaviť z postele a ledva som chodil. S pravou nohou, kde som mal natiahnutý hamstring, som len s ťažkosťou stúpal na zem. Takže výsledok: 2 dni som kríval, každým krokom prekonával otrasnú bolesť a mal teplotu.

Aby toho ale nebolo dosť, môj organizmus ešte postihla črevná viróza. Našťastie telo a imunita sa rýchlo spamätali. Bolo tomu pravdepodobne tak len vďaka rokom, ktorými si telo zvykalo na tréningy a potrebné zotavenie po nich. No nabudúce to už, tak nemusí byť.

Čo z toho všetkého vyplýva?

Jednoznačné ponaučenie a nie zbytočné riskovanie!

Riaďte sa radami:

  • Ak telo potrebuje odpočinok doprajte mu ho.
  • Ak cítite nachladnutie a iné nepriaznivé príznaky, tréning odložte.
  • Ak cítite miernu svalovicu, či napätie vo svale, odcvičte si ho zľahka, prípadne nechoďte vôbec do posilňovne.

Hoci sa cítime relatívne dobre, musíme si uvedomiť, že naše telo nie je stroj. Samotná hranica medzi intenzívnym tréningom a pretrénovaním (preťažením) je aj pre úplne zdravé telo veľmi tenká! Preto treba hlas tela počúvať a varovania nebrať na ľahkú váhu. Odignorovanie môže byť trpkým ponaučením ( ako bolo v mojom prípade).

Trénujte tvrdo, no s rozumom! Nepreceňujte svoje sily, lebo sa Vám Vaša snaha obráti chrbtom!

Zdroj: Športujeme.sk