Choď na obsah Choď na menu
 


SAUNA

4. 5. 2011

SAUNA

 

Pri saunovaní dochádza k zvýšeniu bazálneho metabolizmu o 20 až 40%. Jeho hodnota je závislá od dĺžky pobytu v saune, od teploty v saune a samozrejme od individualít každého človeka. Vo vysokých teplotách stúpa pulzová frekvencia a vplyvom tepla naše telo v zvýšenej miere produkuje interferón. Táto látka, nachádzajúca sa v krvi, zohráva dôležitú úlohu v boji s vírusmi a baktériami, a tým sa zúčastňuje na obrane pred chrípkovými infekciami. Vďaka teplu dochádza v saune k rozšíreniu krvných ciev a tepien. Krv z nich sa tak ľahšie dostáva až k povrchu tela, kde aktivuje potné žlazy. Týmto procesom sa telo snaží brániť prehrievaniu potením a počas saunovania stratí 100g až 2000g vody. Záleží od typu organizmu človeka, dĺžky pobytu v saune a teploty prostredia. Preto počas procedúri je dôležité dodať telu zvýšené množstvo tekutín a minerálov. O tom, že telo počas saunovania vykonáva tréning svedčia aj procesy, ktoré v ňom prebiehajú. Aby srdce zabezpečilo účinnú termoreguláciu, musí prepumpovať viac krvi. Klesá vylučovanie sodíku močom a rastie vylučovanie draslíku. Táto skutočnosť úzko súvisí so spominaným úbytkom vody, ale treba zdôrazniť, že rovnaký stav nastáva aj pri ťažkej fyzickej zátaži.Pre športovcov sa sauna doporučuje z viacerých dôvodov: Ako prostriedok k postupnému otužovaniu a ako tréningová metóda postupnej adaptácie na vysokú teplotu. Ako prostriedok na zvyšovanie kondície a zlepšenie regulácie krvného tlaku. Ako regeneračný prostriedok na odstránenie telesnej a duševnej únavy. Pobytom v saune dochádza k výraznému uvolneniu svalov, zvyšuje sa kĺbová ohybnosť, zvyšuje sa látková výmena, posilňuje sa imunitný systém a človek si oddýchne po fyzickej ako aj po psychickej stránke.

Kedy chodiť do sauny :

Túto blahodárnu medicínu sa odporúča zaradovať do tréningového procesu maximálne raz-dva krát do týždňa. Najlepšie po náročnom tréningu vo večerných hodinách a pred dňom voľna. Ideálna dĺžka saunovania neexistuje a najistejšie je počúvať vlastný organizmus a jeho špecifické potreby. Vo všeobecnosti sa odporúča prehriať telo 10 až 20 min po čom by mala nasledovať fáza rýchleho schladenia sprchou, alebo v bazéne. Celková procedúra by sa mala zopakovať 2-3 krát. Opakovať ju viac krát sa neodporúča.

Čoho sa treba vyvarovať :

Zásadná chyba, ktorej sa dopúštame je, ak na rozpálené kamene vylievame vodu. Vtedy prudko stúpa vlhkosť vzduchu a účinnost potenia sa zníži. Človek to pociťuje ako náhle zvýšenie tepla. Znižovanie účinnosti potenia zvyšovaním vlhkosti vzduchu únavu naopak prehlbuje. Rovnako sa treba vyvarovať jedenia bezprostredne po saunovaní. Najprv treba dopriať organizmu čas na uvolnenie a až potom ho doplníme živinami. Závažnou chybou je, ak zaradíme saunu deň pred náročným tréningom. Treba brať na vedomie, že akákoľvek indispozícia sa v saune obráti proti nám, platí to samozrejme aj po zdravotnej stránke. Určite nie je vhodná pre ľudí náchylných na srdcovú príhodu, tehotné ženy, ľudí s chorou štítnou žlazou, obličkami, diabetikov a pre ľudí so zvýšeným krvným tlakom. V prípade ochorení srdcovo-cievneho systému, pri vysokom krvnom tlaku, epilepsii, chorobách pľúc či obličiek je sauna absolútne nevhodná.