Choď na obsah Choď na menu
 


KETTLEBELL

29. 11. 2011

 

Kettlebell je pomerne neznámy druh cvičenia, alebo ak chcete, športového náradia, ktoré sa v dnešnej dobe začína opäť dostávať do popredia. Je to unikátny a cenovo dostupný nástroj na nadobudnutie sily, kondície a stratu telesného tuku. Ako vyzerá? Je to delová guľa s rúčkou, ktorú premiestňujete rôznymi pohybmi, podľa toho, ktorú časť tela precvičujete.

Cvičenie s kettlebellom pre mužov začiatočníkov.

História

Ako sme už povedali, nie je to nový šport. Má bohatú medzinárodnú históriu, ale jeho dnešná podoba pochádza z Ruska. Pôvodne boli kettlebelly (skrátene KB) používané v tréningoch bojovníkov a atlétov po celom svete. Existuje názor, že KB mal svoje uplatnenie už v starovekom Grécku. Taktiež je známe, že bojoví mnísi slávneho kláštora Shaolin využívali na cvičenie žulové náradie v tvare visiaceho zámku.

V moderných dejinách sa KB objavil v r. 1900 u dobových silákov v Európe, USA, Kanade. V polovici 20. storočia sa začali vyrábať klasické činky s rúčkou s možnosťou prerobenia na KB. Zo západného sveta sa KB postupne vytratili a nahradili ich iné športové náradia, avšak v Rusku sa im začalo dariť čoraz viac. Cvičili s ním všetci – vojaci, atléti aj obyvateľstvo. V r. 1948 sa v Rusku konala prvá kettlebellová súťaž.

V r. 2002 sa KB opäť objavil aj v Amerike a jeho zašlá sláva opäť povstala aj v tejto časti sveta.Zrejme sa mnohí z vás pýtajú, či existuje iba jeden KB, teda jedna hmotnosť. Isteže nie. KB má rôzne hmotnosti a vyberáme podľa toho, či ste žena alebo muž, či ste začiatočník alebo pokročilý a najmä, v akej fyzickej kondícii sa nachádzate.

Taktiež je dobré aspoň na začiatku cvičiť pod dozorom inštruktora, pretože ako s každým náradím, treba s ním pracovať správne a opatrne, aby ste si neublížili a aby vykonávané pohyby boli čo najúčinnejšie.

Cvičenie s kettlebellom pre ženy začiatočníčky.

4 kg

Ideálna voľba pre ženy začiatočníčky lebo na rehabilitačné účely pre kohokoľvek. Ponúka podmienky na naučenie sa správnych techník.

8 kg

Ženy, ktoré sú zvyknuté cvičiť, chodia do posilňovne alebo majú prirodzene väčšiu silu.

12 kg

Muž, ktorý nie je zvyknutý cvičiť, alebo cieli za cvikmi na výdrž s veľa opakovaniami alebo žena, ktorá je už zvyknutá na záťaž 8 kg a je jej to málo. 8 a 12 kg sú všeobecne kettlebellové váhy najmä pre ženy.

16 kg

Toto je váha, ktorú si vyberá najviac mužov pre začiatok. Cítite váhu, no nerobí vám problém bezpečne si zvyknúť na tréning a naučiť sa správnu techniku. Rovnako je to ideálna voľba pri dlhších cvikoch s veľa opakovaniami alebo supersériach, kde dlhšie KB nepoložíte na zem.

20 kg

Pre silnejších ľudí, prirodzene alebo už vytrénovaných. Skôr pre pokročilých.

24 kg

Váha štandardne využívaná ruskou armádou a taktiež pre inštruktorov KB. Pre pokročilých.

32 kg

Pre silákov a tých, čo si stále posúvajú latku hore.

V každom prípade je to šport, ktorý môžete vykonávať kdekoľvek a kedykoľvek, ideálne je vonku na čerstvo vzduchu, ak počasie dovolí.

 

 

 

Zdroj: fit.server.sk