Choď na obsah Choď na menu
 


STEPER

9. 12. 2011

Steper – chudnutie i posilnenie svalstva v jednom!

Viac ako tretina Slovákov trpí nadváhou, ďalšia tretina je už obézna. Nadváha či obezita pritom nie sú tak estetickým, ako zdravotným problémom, nakoľko so sebou prinášajú najrôznejšie zdravotné ťažkosti. Základom zdravého chudnutia je pritom dodržiavanie pravidla, že výdaj energie musí byť vyšší ako príjem energie. Ak ste sa rozhodli zhodiť neželané kilogramy, mali by ste začať so spoznávaním aeróbneho cvičenia.

 

Steper – typický reprezentant aeróbneho cvičenia

Aeróbne cvičenie je ten typ fyzickej aktivity, pri ktorej svaly vyžadujú nepretržitý prísun kyslíka. To je možné, len ak cvičenie trvá minimálne 12 minút (ideálne 20-60minút). Pri aeróbnom cvičení je dôležité, aby sa tepová frekvencia pohybovala v aeróbnom pásme (65-90% maximálnej tepovej frekvencie). Pri dosiahnutí tohto pásma, cvičiaci dýcha zhlboka, rozpráva sa mu ťažšie, no nezadúša sa. Okrem zrýchleného tepu a prehlbovaného dýchania, je tiež dôležitá iná reakcia organizmu – potenie, ktoré upozorňuje na ochladzovanie organizmu a začínajúce spaľovanie tukov (približne po 20.-tych minútach).

 

Cvičenie na steperi je typickým príkladom aeróbneho cvičenia. Takéto cvičenie je zamerané na vytrvalosť, ktorá vedie k spaľovaniu tukov (70%) a cukrov (30%). Steper nie je len pomocníkom pri zdravom chudnutí, no zároveň možno vďaka nemu posilniť svalstvo takmer celého tela. Steper pomáha vytrénovať svalstvo predovšetkým dolných končatín, no podporuje aj vyrysovanie tzv. osieho pásu. Skvele formuje svalstvo zadku a pomocou ťažných popruhov možno posilniť i svalstvo horných končatín.

7 najväčších výhod cvičenia na steperi:

1. Patrí k aeróbnym cvičeniam, pomocou ktorých možno schudnúť i posilniť svalstvo;
2. Za 1 hodinu cvičenia možno spáliť až 700 kalórií;
3. Precvičuje svalstvo takmer celého tela;
4. Trénuje kardiovaskulárny systém - zvyšuje pľúcnu kapacitu a vytrvalosť;
5. Zlepšuje celkovú kondíciu organizmu;
6. Znižuje stres a úzkosť (vyplavovaním endorfínov do tela);
7. Cvičenie je vhodné aj pre ľudí, ktorí utrpeli zranenia nôh (nezaťažuje kolená).

Nie je steper ako steper

Vo všeobecnosti, možno rozlíšiť klasický steper používaný v posilňovniach a mini steper, ktorý je prispôsobený podmienkam domáceho cvičenia. Prvý steper slúži k pravidelnému športovému tréningu, pri ktorom dochádza k maximálnej spotrebe kalórií a k maximálnemu vytrvalostnému cvičeniu. Tento steper umožňuje cvičiacemu nastaviť si rôzne stupne záťaže a poskytuje výber rôznych tréningových programov.

Mini steper je určený ľudom, ktorí chcú spáliť tuky, posilniť svalstvo, no nie k vybudovaniu väčšieho svalového objemu. Môže poslúžiť aj športovcom, ktorí sa pripravujú na horskú túru a potrebujú zvýšiť kondíciu.

 

 

 

Zdroj:fit.server.sk