Choď na obsah Choď na menu
 


AQUAFITNES

4. 5. 2011

AQUAFITNES

V minulosti tvorila spojitosť medzi vodou a fitnes práve gymnastika vo vode a dávno známa vodoliečba. Vodoliečba síce nestratila nič zo svojho blahodarne pôsobiaceho a liečivého účinku pri ochoreniach žíl, ale z medicínskeho a pohybovo-fyziologického hľadiska ponúka voda oveľa viac ako vodoliečbu a klasickú gymnastiku vo vode.

Správna zmes cvikov v stredne hlbokej až hlbokej vode (od 1,80 m) vedie k mimoriadne efektívnemu tréningu celého tela. V chladnej vode sa pritom nepotíte o nič menej ako pri náročnom aerobicku alebo namáhavom dvíhaní činiek v posilňovni.

Aquafitnes nemá nič dočinenia s klasickou vodnou gymnastikou. Cvičí sa vo vysokom tempe, do rytmu hrá hudba. Vďaka výnimočným fyzikálnym vlastnostiam vody je zaručená súhra variabilných cvikov s rôznym náčiním – od vodných valcov cez plavecký pás, aquačinky, aqua rukavice s blanou až po manžety na nohy, špeciálnu obuv do vody a stepper – na ideálny tréning. Trénuje sa sila, vytrvalosť, pohyblivosť a koordinácia.

Pri dvíhaní záťaže sa z prudkých zmien záťaže stanú jemné, kĺzavé pohyby. Voda odľahčuje kĺby, väzy a šľachy.

Vlastnosť vody - zotrvačnosť- je okrem toho ideálnou náhradou ťažkých činiek. Čím rýchlejší je pohyb vo vode, tým je väčšia záťaž. Už pri malej zmene držania rúk môžete pomocou špeciálneho náčinia zvýšiť odpor a tak cielene trénovať svaly. Pri tréningu vo vode je vždy zapájané celé telo.

Vďaka tlaku vody v oblasti vrchnej časti tela a hrude, je viac namáhané dýchacie svalstvo. Pravidelný tréning napomáha pomalšiemu a hlbšiemu dýchaniu.

Aquafitness – na čo si treba dať pozor

Vo vode by ste nemali stráviť viac ako 1 hodinu. Aj vo vode platí: vďaka námahe produkuje telo viac energie. Aby sa predišlo vychladnutiu, treba sa vyvarovať dlhším prestávkam medzi jednotlivými cvikmi.

Aj pri príjemnej teplote vody 28-29°C sa telo schladzuje. Pobyt vo vode však prináša ešte jeden preventívny efekt: pomáha predchádzať zápalu priedušiek. Pravidelným tréningom sa vďaka zmene telesnej teploty posilňuje obranyschopnosť organizmu - telo je dobre vyzbrojené v chladnom ročnom období.

Fitnes vo vode by sa nemal cvičiť vo vode teplejšej ako 30°C. Ak má voda iba o 2-3°C viac, rýchlo sa zvyšuje záťaž kardiovaskulárneho systému.

Neplatí to iba pri Aqua-Shiatsu, pri ktorom je teplota vody 32°C. V popredí tu je uvoľnenie a aquatická masáž. Telo je pokojne položené na hladine vody. Druhá osoba ho jemne pohybuje sem a tam, hojdá, otáča a pritom je opatrne masírované. Napomáha to uvoľneniu psychických blokov.

Zdroj: Športujeme.sk