Choď na obsah Choď na menu
 


BOJOVÉ ŠPORTY

9. 12. 2011

Bojové športy - cviky pre telo i dušu

Bojové umenie je systém kodifikovaných cvičení a tradícií. Rozvíjajú telo, pracujú aj na našej psychike. Okrem fyzickej námahy nás učia aj vytrvalosti a sebaovládaniu. Sú tiež určené na obranu fyzického útoku zo strany inej osoby. Záleží len na nás, koľko z nich dokážeme pre svoje potreby čerpať. Ich umeniu sa učenci venujú roky, pretože niektoré prvky sú nesmierne náročné. Medzi najznámejšie bojové športy patria karate, džudo, box, taekwondo, wrestling, aikido či kendo. Sú to formy aktivít, ktoré ľudí priťahú po stáročia. Vo všeobecnosti by sme mohli rozdeliť bojové športy na dve skupiny. Niektoré štýly ako tai chi alebo niektoré odvetvia kung fu sa zaoberajú harmonizáciou pohybu. Tvrdšie bojové štýly ako box a karate kladú dôraz na silu, intenzitu a rýchlosť pohybu.

Kung fu

Kung fu je čínske bojové umenie a tiež životný štýl. Vzniklo v čínskych Šaolinských kláštoroch a význam slov Kung fu znamená nadobudnuté schopnosti a zručnosti. Využíva mnoho techník a štýlov, inšpiráciu berie z najmä prírody. Je zamerané na boj a sebaobranu, v neposlednom rade aj na duševnú vyrovnanosť a harmóniu tela a mysle.

Taekwondo

Bojový šport zamerané na sebaobranu, sebaovládanie a zrdravú sebadôveru. Naučí nás využiť silu a rýchlosť ľudského tela. Najcharakteristickejšou je hlavne kopacia technika. Skladá sa z približne 3200 pohybov, kopov, blokov, pádov a úhybov.

Tae bo

Zaujímavou odrodou bojového umenia je cvičenie Taebo. Kombinuje tanec, boxerské športové údery s prvkami bojových umení. Vymyslel ho praktický lekár Billy Blanks v devätesiatych rokoch. Názov Tae Bo je odvodený zo Taekwonda a boxu. Je určený na získanie znalostí sebaobrany a je vynikajúcim kardiovaskulárnym cvičením.

Karate

Toto bojové umenie sa vyvinulo na japonskom ostrove Okinawa. Prináša tvrdý tréning, sebadisciplínu a vlastné tvorivé schopnosti. Doslovný význam slova karate sú prázdne ruky, čo znamená, že vzniklo ako systém sebaobrany, ktorý bol zameraný na efektívne využitie neozbrojeného tela. Karate ako systém sebaobrany má najstaršiu históriu spomedzi všetkých bojových umení. Poskytuje všestranné dynamické cvičenia, rozvíja obratnosť a koordináciu.

Kickbox

Japonský bojový šport sa vyvinul z karate, jeho história je však viazaná na thajské bojové umenie Muay Thai a tiež box. Kickboxing často prebieha v kruhu, kde bojovníci využívajú kopy, údery lakťami v závislosti na štýle. Založil ho prominentý boxer Osamu Noguchi v šesdesiatych rokoch Japonsku.