Choď na obsah Choď na menu
 


CVIČENIE DOMA

4. 5. 2011

CVIČENIE DOMA

Dôvod venovať sa cvikom s vlastnou váhou je jednoduchý. Je to cvičenie, ktoré je časovo efektívne a nie je k nemu potreba desiatky strojov. S malým počtom pomôcok (dokonca aj bez nich) je možné odcvičiť desiatky cvikov. Cvičenie si vyžaduje len malý priestor. Väčšinu cvikov je možné odcvičiť v plnom sústredení u vás doma. Je obzvlášť vhodné pre ľudí, ktorí majú pocit, že pri cvičení nepotrebujú spoločnosť alebo pre tých ktorým to jednoducho vo "fitku" nevonia.

Cvičenie s vlastnou váhou je riešením pre všetkých, ktorí hľadajú otvorený priestor nezaprataný chladnými strojmi. Je alternatívou pre akúkoľvek vekovú kategóriu bez rozdielu či ide o športovca alebo človeka, ktorý má záujem sa pravidelne hýbať. Existujú názory, že cviky s vlastnou váhou nevedú k naberaniu svalovej hmoty a rozvoju postavy či sily. Opak je však pravdou.

Tréning pre bojové umenia, cvičebné manuály pre vojakov námorných síl, Yoga, Pilates, Strečing, izometrické cvičenia, atletický tréning - tieto všetky prístupy k pohybu majú ako hlavnú časť rôzne formy cvikov s vlastnou váhou. Rozvíjanie sily a budovanie svalovej hmoty nie sú len o pridávaní váh alebo zvyšovaní opakovaní.

Zaujímavosť a jedinečnosť cvičenia sa skrýva za efektívnym pracovaním s rozsahom pohybu, jeho rýchlosťou, správnym dýchaním a hlavne vnímaním vlastného tela. Cviky s vlastnou váhou nás nútia zapájať viacero svalových skupín a lepšie si uvedomiť čo sa s nami deje. Tak ako obyčajná chôdza je pohyb vyplývajúci zo súhry viacerých svalov, tak by aj cvičenie malo mať komplexný charakter.

Tí čo pravidelne navštevujú fitnes centrá si určite všimli, že za posledné roky v nich začali pribúdať fit lopty, overaly, bosu a rôzne malé či veľké matrace. Dá sa to zhodnotiť aj tak, že nastala doba kedy ľudia začali okrem „kozmetického“ vzhľadu postavy, dávať dôraz aj na jej funkčnosť. Všetky tieto pomôcky majú napomôcť, aby cvičenie bolo nielen efektívne navonok, ale aj funkčné dovnútra. Nielen krásne svaly ale aj dobre pracujúce hlboké svalstvo a orgány sú dôležité pre naše zdravie. Svaly na povrchu spolupracujú s tými vo vnútri a spoločne tvoria vyvážený systém.

Ak teda hľadáte cvičenie, ktoré pre vás bude výzvou, umožní vám začať úplne od začiatku alebo vás posunie za hranice vašich očakávaní, tak ste na správnej adrese. V nasledujúcich článkoch si podrobne prejdeme vám známe i neznáme cviky. Každý cvik si predstavíme v jeho najzákladnejšej verzii a prejdeme postupne až k najnáročnejším obmenám, ktoré svojou obtiažnosťou uspokoja aj skúseného atléta. Budeme na sebe pracovať dynamicky aj pomaly, ale hlavne sústredene a s rozumom.

Zdroj: Športujeme.sk