Choď na obsah Choď na menu
 


DÝCHANIE PRI CVIČENÍ

18. 4. 2011

DÝCHANIE PRI CVIČENÍ 

Dýchaním sa neustále privádza do organizmu kyslík, potrebný pre oxidačné procesy, bez ktorých by ľudský organizmus nebol schopný existovať. Zároveň sa zabezpečuje i odvod oxidu uhličitého vznikajúceho v tkanivách ako odpad látkovej výmeny.

V zásade rozlišujeme tri typy dýchania:

  • nádych v negatívnej fáze pohybu
  • nádych v pozitívnej fáze pohybu (pri dvíhaní záťaže)
  • prirodzené dýchanie podľa potreby (pri posledných opakovaniach v ťažkej sérií)

Dýchanie vždy podlieha charakteru cviku, pričom nádych býva zväčša pri pohyboch, keď sa hrudník rozpína, rozširuje, keď sa telo vzpriamuje, zakláňa, keď idú ruky nahor alebo vzad. Samozrejme, sú aj výnimočné prípady, keď takýto nádych povaha cviku vylučuje alebo nedovoľuje.

Mnohí začiatočníci robia závažnú chybu, keď sa snažia odcvičiť celú jednu sériu alebo jej časť pri zadržanom dychu. Pre zadržanie dychu na dlhší čas (zvlášť ak je sprevádzané telesnou námahou) je príznačné sčervenanie až zmodranie v tvári, zreteľné vystúpenie žíl na čele, spánkoch a krku. Pri ešte dlhšom zadržaní dychu dochádza k nedostatočnému okysličeniu mozgu, následnému vyplavovaniu poplachových hormónov, pričom objaviť sa môžu i mdloby. Preto vykonávať akýkoľvek počet opakovaní len na jeden nádych je absolútna hlúposť!

Začiatočníkom sa odporúča dýchať nahlas, aby bolo počuť šum vdychovaného a vydychovaného vzduchu. Práve sluchová kontrola upraví (vylepší) správny rytmus a hĺbku dýchania, čím sa zabezpečí pravidelný prívod okysličeného vzduchu do pľúc.

Ešte pred vykonaním série je vhodné sa uvoľniť, dokonalo skoncentrovať, 2 - 3 krát hlboko nadýchnuť a rovnako hlboko vydýchnuť a až potom uchopiť náčinie a začať cvičiť. Tieto 2 - 3 hlboké nádychy pomôžu vytvoriť určitú predzásobu okysličeného vzduchu v pľúcach, čím sa vytvára predpoklad pre dlhšie fungovanie pri anaeróbnom druhu práce. A keď už budete nútení dych zadržať, snažte sa, aby to zadržanie bolo čo najkratšie.

Dýchaniu pri cvičení je nutné venovať patričnú pozornosť a prípadné nedostatky sa snažiť okamžite odstrániť.