Choď na obsah Choď na menu
 


ŽENY NEBOJTE SA DVÍHAŤ ŽELEZO

29. 7. 2011

Ženy nebojte sa tlačiť zelezo

Počúvam to často v tejto alebo inej forme, „nechcem dvíhať závažia, pretože nechcem veľké svaly“ alebo „budem sa venovať len aerobiku a sklápačkám, pretože nechcem vyzerať ako muž.“ Potom je tu môj vždy obľúbený kolotoč o tom, na ktoré partie sa dotyčná chce zamerať. "Musím schudnúť v tejto oblasti." Úplne presvedčené, že výdatné potenie je kľúčom k optimálnej postave, tieto ženy ako roboti navštevujú telocvičňu s jediným cieľom...VYPOTIŤ nejaké kilá!

A tak môžete vidieť tieto ženy horúčkovito šliapať na stacionárnych bicykloch, zúrivo makať na stepperoch a zúfalo skúšať vopchať sa do odevu menšej veľkosti. Taktiež sa nezmieňujme o zaradení silového tréningu do ich úzkostlivo naplánovaných cvičení. Tieto tvrdohlavé ženy sa nechcú ani len pozrieť na posilňovací stroj, tobôž skúsiť oblasť voľných závaží.

Ďalšie ženské mýty o tréningu

 

Prenikavý mýtus vplývajúci na fakt, že ženy navždy zaprisahávajú silový tréning je viera, že dvíhanie závaží spôsobuje len budovanie svalstva. A skutočnosť? Ženy jednoducho nemajú dostatok hormónov, ktoré by im umožnili obrovský nárast svalovej hmoty. Po pravde, ženy majú potrebných hormónov o desať až tridsať krát menej ako muži. Na rozdiel od väčšiny mužov, ženy, ktoré sa usilujú získať svalovú hmotu sa dávajú na veľmi ťažkú cestu. Potrebné je seriózne sa tomu venovať, odborne vytvorená diéta, technicky precízne vypracovaný tréning, pravidelné výživové doplnky a pre niektoré – chemické prídavky.

 

 

Ženy len veľmi ťažko budujú svalovú hmotu


Pravda je taká, že svalová hmota sa vám náhle neobjaví len preto, že posilňujete so závažím. Ale ženy, ktoré jednoducho akceptujú tento mýtus bez kritického pohľadu, prichádzajú o všetky výhody, ktoré silový tréning ponúka.

Ženy, ktoré vkladajú mierny silový tréning do ich cvičebných programov budujú svoje svalové tkanivo. Áno, to znamená, že keď vstúpite na váhu, zaznamenáte nárast vašej hmotnosti. Ale neprestávajte čítať! Záverečný bod je ten, že svalové tkanivo váži viac ako tuk. Takže, ak nadobudnete svalové tkanivo, vaša „váha“ musí vzrásť. Svalstvo je pekne „termogenické“. To znamená, že spaľuje tuk.

 

 

Silovým tréningom zhusťujete svalové vlákna


Takže, môžete zvýšiť svoju „hmotnosť“, ak naberiete svalové tkanivo, ale nebuďte skľúčené. Rozumiete, čo to znamená a berte to z perspektívneho hľadiska. Zvýšenie relatívnej hmotnosti znamená zvýšenie svalového tkaniva, nie tuku. A zvýšenie v svalovom tkanive sa prejaví zvýšením vášho metabolizmu. Jednoducho pravda je, že svalstvo páli kalórie.

Zhustíte vaše svalové tkanivo, spáli sa viac kalórií aj v kľude. A samozrejme to bude pokračovať vo väčšej miere pri pravidelných denných aktivitách. V skutočnosti výskumy ukazujú, že každých 500g získaného svalstva spáli o viac ako 35 až 50 kalórií denne. Takže, ak získate 1,5 kg svalstva, spálite viac o 40 kalórií na 500g, čo znamená o 120 kalórií denne, keď spočítame, je to 3600 kalórií mesačne a vyrátame stratu hmotnosti, je to 4 až 6kg ročne.

 

 

Čím viac svalovej hmoty, tým viac kalórií spotrebujete


Ďalší dôvod, prečo by sa mali ženy venovať silovému tréningu je jeho úžitok na kosti. Skutočne, rezistentný tréning je silná zbraň proti osteoporóze, ochoreniam charakterizovaným poréznymi kosťami a nízkou kostnou hmotou. Tie, ktoré trápi osteoporóza majú zvýšenú náchylnosť na zlomeniny zápästí, bedier a chrbtice. Odvolávajúc sa na Národnú nadáciu pre osteoporózu, 28 miliónov Američanov trpí týmto ochorením, 80 percent z toho tvoria ženy! V skutočnosti štatistiky ukazujú, že jedna z dvoch žien vo veku nad 50 rokov mala počas svojho života fraktúru kvôli osteoporóze. Takže ženy, mali by ste zvážiť váš odpor k silovému tréningu ako typ poistky proti účasti v týchto znepokojivých národných štatistikách.

Výskum


Výskum ukazuje, že viac ako šesťmesačné obdobie rezistentného tréningu zvýši minerálnu hustotu v chrbtových kostiach o 13 percent. To má logický zmysel. Ak zvýšite vaše svalové tkanivo, nosné konštrukcie, vaše kosti, sa musia prispôsobiť tomuto stavu. Vaše kosti na tento stav odpovedia zvýšením hustoty. Výsledok? Silnejší osteo – základ a redukcia rizika osteoporózy!

 

 

Viac svalovej hmoty znamená aj hustejšie kosti


Ak sa chystáte dať si záväzok o zdravom životnom štýle, spojený s diétou a pravidelným cvičením, prečo ohraničiť vaše možnosti a zadusiť váš vlastný potenciál? Využite vo svoj prospech všetky výhody, ktoré silový tréning ponúka, ako fyzické, tak i mentálne. Takže, nezaprisahávajte rezistentný tréning v obave, že sa za noc zmeníte na Arnolda Schwarzenaggera! Zastavte sa na chvíľu a uvedomte si, že ak vaše pravidelné aerobikové stretnutia rozšírite tri krát do týždňa o silový tréning, budete na dobrej ceste k dosiahnutiu pevnejšej, zdravšej osobnosti – Vás.