Choď na obsah Choď na menu
 


TRÉNING CHRBTOVÉHO SVALSTVA - Kondičná kulturistika a fitness

28. 2. 2011

TRÉNING CHRBTOVÉHO SVALSTVA

Tento tréningový plán je určený predovšetkým pre cvičencov, ktorí sa venujú kondičnej kulturistike a fitness. Rozhodne nie je vhodný pre tých, ktorí chcú získať veľké objemy. Pomocou takéhoto cvičenia sa Vám podarí udržať Vaše svalstvo chrbta v dobrej kondícii a keďže cvičenie je dynamickejšie bude nepriamo pôsobiť aj na spaľovanie podkožného tuku.

ROZCVIČKA:

Každý tréning začnite dokonalou rozcvičkou a strečingom. Pri strečingu sa snažte ponaťahovať predovšetkým svaly chrbta, deltoidy, ale i hamstringy, bicepsy a triceps. Krúživými pohybmi rozohrejte ramenné kĺby, lakte a zápästia.

PRVÝ CVIK – PRÍŤAHY VEĽKEJ ČINKY V PREDKLONE:

Ako prvý cvik použijeme v našom tréningu príťahy veľkej činky v predklone. Je to mimoriadne kvalitný cvik, ktorý je však dosť náročný na technické prevedenie. Preto sa ho snažte zaraďovať vo Vašich plánoch do prvej časti tréningu.

Vykonajte 2 série (po 15-20 opakovaní) na rozohriatie. Potom zvýšte hmotnosť činky tak, aby ste boli schopní technicky správne odcvičiť 3 série po 10-12 opakovaní. Počas prestávok nezabúdajte na strečing.

DRUHÝ CVIK – VESLOVANIE (SPODNÁ KLADKA):

Veslovanie vhodne dopĺňa príťahy s veľkou činkou. Okrem širokého svalu chrbta je cvik určený najmä na precvičenie medzilopatkového svalstva. Spravte 1 rozcvičovaciu sériu a následne zvýšte záťaž tak, aby ste boli schopní vykonať 2 série po 12-15 opakovaní.

TRETÍ CVIK – HRAZDA ALEBO VRCHNÁ KLADKA:

V treťom cviku precvičíme “krídla”. Tí, ktorí vládzu cvičiť s vlastnou váhou, môžu vykonávať príťahy na hrazde (viď.obrázok). Ak nespravíte potrebný počet opakovaní alebo chcete v tréningu trochu pritvrdiť, poproste sparingpartnera, aby Vám podržal pri cviku nohy. Rovnakou pomocou môže byť podloženie si lavičky pod nohy. Dopomoc by však mala prísť až v záverečných opakovaniach, nie hneď na začiatku série.

Ak patríte k tým, ktorí sa nevládzu vytiahnuť na hrazde, môžete použiť vrchnú kladku. Na hrazde stačí spraviť 3 série po 10-15 opakovaniach. V prípade kladky spravte 1 rozcvičovaciu sériu s ľahkou váhou po 20-25 opakovaní. Potom pridajte záťaž tak, aby ste s ňou boli schopní vykonať aspoň 15-20 opakovaní v nasledujúcich 3 sériách. Pri tréningoch môžete obmieňať príťahy pred hlavou s variáciou cviku príťahy za hlavu. Takéto obmeny sú dobré k zamedzeniu stagnácie pri tréningoch.

ŠTVRTÝ CVIK – PRÍŤAHY JEDNORUČNEJ ČINKY S OPRETÍM O LAVIČKU:

Posledný cvik je zameraný na separáciu svalov chrbta. Príťahy s jednoručnou činkou môžete vykonávať s oporou kolena o lavičku, ale rovnako ich môžete robiť aj bez opory nohy, pričom sa opriete voľnou rukou napr. o stojan s jednoručnými činkami.

Začínajte s ľahkou váhou s ktorou ste schopní spraviť aspoň 20 opakovaní. Potom si vezmite ťažšiu činku s ktorou budete schopní vykonať aspoň 15-20 opakovaní v 2 sériách. Pri cvičení sa sústreďte na techniku cviku a správne držanie tela.

  • pred cvičením sa dôkladne rozcvičte a dokonale zahrejte kĺby a šľachy
  • pauzy medzi jednotlivými sériami slúžia iba na vydýchanie a rozhodne by nemali presiahnuť 75 sekúnd. Počas prestávok vykonávajte strečing na precvičovanú svalovú partiu. Výborne tak sval prekrvíte a natiahnete.
  • veľmi dôležité je obmieňať jednotlivé cviky v každom tréningu. Niekedy stačí iba vymeniť ich poradie, inokedy treba niektorý cvik zameniť za celkom iný. Permanentná zmena vám zabezpečí neustály stres, ktorý núti svalstvo k rastu. Takáto zmena má pozitívny vplyv i na vašu psychiku, pretože tréning nie je monotónny.
  • neustále dbajte na správnu techniku cvičenia. Nesnažte sa obetovať techniku cviku na úkor zvýšenia záťaže. Pamätajte, pokiaľ nie ste schopní cvik vykonať striktne, nemá zmysel pridávať ďalšiu váhu.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.