Choď na obsah Choď na menu
 


TRÉNING PAŽI - Kondičná kulturistika a fitness

28. 2. 2011

TRÉNING PAŽÍ

Tento tréningový plán je určený predovšetkým pre cvičencov, ktorí sa venujú kondičnej kulturistike a fitness. Rozhodne nie je vhodný pre tých, ktorí chcú získať veľké objemy. Pomocou takéhoto cvičenia sa vám podarí udržať svalstvo rúk v dobrej kondícii a keďže cvičenie je dynamickejšie bude nepriamo pôsobiť aj na spaľovanie podkožného tuku.

ROZCVIČKA:

Každý tréning začnite dokonalou rozcvičkou a spravte strečingom. Pri strečingu sa snažte ponaťahovať predovšetkým deltoidy, bicepsy, tricepsy. Krúživými pohybmi dôkladne rozohrejte ramenné kĺby, lakte a zápästia.

BICEPS

PRVÝ CVIK – BICEPSOVÉ ZDVIHY S VEĽKOU ČINKOU:

Ako prvý cvik do tréningu zaradíme bicepsové zdvihy s veľkou činkou, alebo variant s použitím EZ-tyče. Tieto dva cviky môžete v jednotlivých tréningoch vzájomne obmieňať, čím sa do istej miery vyhnete streotypu. Na úvod spravte 2 rozcvičovacie série s ľahkou váhou po 15-20 opakovaní. Následne zvýšte záťaž tak, aby ste boli schopní vykonať 10-12 opakovaní striktnou technikou. Spravte 3-4 série.

DRUHÝ CVIK – SCOTTYHO LAVIČKA:

Druhým cvikom sú zdvihy na scottyho lavičke. Ide o izolovaný cvik, ktorým výborne biceps dopumpujete a zároveň i tvarujete. Spravte 1-2 rozcvičovacie série po 15-20 opakovaniach. Následne zvýšte záťaž tak, aby ste s ňou boli schopní vykonať 10-12 opakovaní. V druhej sérii možete spraviť tzv. zhadzovanú sériu. Teda po vykonaní 10-12 opakovaniach, zredukujte záťaž o 20-30% a spravte 5 opakovaní. Znovu zredukujte záťaž o 10-20% a pridajte ďalších 5 opakovaní. Zhadzované série však používajte uváženým spôsobom, stačí ak ich zaradíte do každého 3-4 tréningu.

Aby sa tréning nestal príliš monotónnym i tu z času na čas obmieňajte jednotlivé cviky.

 

TRICEPS

PRVÝ CVIK – TRICEPSOVÉ STLAČOVANIE KLADKY NADHMATOM :

Na úvod tréningu tricepsov zaraďte vždy kladkový cvik. Tricepsové stlačovanie kladky nadhmatom je mimoriadne účinným cvikom, ktorý svojou bezpečnosťou ponúka výhody dôkladného prekrvenia a zahriatia úponov. Spravte 2 rozcvičovacie série po 15-20 opakovaní. Následne zvýšte záťaž tak, aby ste boli schopní vykonať aspoň 10-12 opakovaní striktnou technikou. Spravte 3-4 série.

Ako alternatívu môžete použiť najrôznejšie variácie kladkových cvikov na triceps.

DRUHÝ CVIK – FRANCÚZSKY TLAK S EZ-TYČOU:

Druhým cvikom je francúzsky tlak na rovnej lavici, ale môžete vyskúšať i variáciu na šikmej, najlepšie benchpressovej lavičke. Ide o mimoriadne účinný objemový cvik, ktorý aktivuje všetky hlavy tricepsu. Spravte 1-2 série s ľahšou váhou po 15-20 opakovaní. Potom zvýšte hmotnosť tak, aby ste boli schopní vykonať aspoň 10-12 opakovaní striktnou technikou. Spravte 3-4 série.

Ako alternatívu môžete vyskúšať tricepsový tlak na úzko alebo kľuky na bradlách. Pokiaľ sa rozhodnete pre kľuky na bradlách vynechajte rozcvičovaciu sériu.

TRÉNINGOVÉ RADY:

  • pred cvičením sa dôkladne rozcvičte a dokonale zahrejte kĺby a šľachy
  • pauzy medzi jednotlivými sériami slúžia iba na vydýchanie a rozhodne by nemali presiahnuť 75 sekúnd. Počas prestávok vykonávajte strečing na precvičovanú svalovú partiu. Výborne sval natiahnete a zlepšíte jeho následné prekrvenie.
  • veľmi dôležité je obmieňať jednotlivé cviky v každom tréningu. Niekedy stačí iba vymeniť ich poradie, inokedy treba niektorý cvik zameniť za celkom iný. Permanentná zmena vám zabezpečí neustály stres, ktorý núti svalstvo k rastu. Takáto zmena má pozitívny vplyv i na vašu psychiku, pretože tréning nie je monotónny.
  • neustále dbajte na správnu techniku cvičenia. Nesnažte sa obetovať techniku cviku na úkor zvýšenia záťaže. Pamätajte, pokiaľ nie ste schopní cvik vykonať striktne, nemá zmysel pridávať ďalšiu váhu.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.