JESŤ ČI NEJESŤ
JESŤ ČI NEJESŤ
Otázka dôležité najmä pre ľudí, ktorí by možno aj radi dietovali, ale… Stačí ak sa len obávajú, že pri prvom zaškvŕkaní v žalúdku to nezvládnu a pôjdu sa najesť. Vedzte, že rozumná diéta vám umožňuje jesť dostatočné množstvo kvalitných potravín. Rozhodnutie o tom akých potravín a koľko, závisí vždy len a len na Vás.
- MÄSO
Najvhodnejším kandidátom bude chudé biele mäso z hydiny a rýb. Vyskúšať sa oplatí králičie a možno trochu exotické pštrosie mäso. Hovädzie a bravčové mäso má byť zastúpené v čo najmenšej miere. Ak si však nedokážete nedeľný obed predstaviť bez rezňa, nevešajte hlavu a kľudne si ho doprajte. Bude ale samozrejmé, že pred úpravou z neho odstránite všetok viditeľný tuk.
V prípade mäsa sa oplatí uvažovať o jeho kombinácií či úplnom nahradení sójovými produktmi. Výhodou texturovaných sójových výrobkov je to, že neobsahujú žiadny lepok, ani cholesterol a majú len minimum tuku. Známe plátky, kocky alebo drť môžete upravovať podľa vlastnej fantázie na ľubovoľný spôsob. Výsledkom je prijateľná chuť a vynikajúca nutričná hodnota.
- ZELENINA
K pilierom redukčnej diéty patrí práve zelenina. Vďaka svojmu obsahu vitamínov, minerálov a potrebnej vlákniny sa môže konzumovať k čomukoľvek a prakticky v akomkoľvek množstve. Najcennejšia je čerstvá zelenina v surovom stave. V tejto forme ju môžeme použiť v obľúbených šalátoch alebo množstve sekaných či strúhaných príloh. Vysoká biologická hodnota ju predurčuje k tomu, aby sa stala samozrejmosťou každého hlavného jedla.
- OVOCIE
Rovnako vhodné je aj ovocie. Výborná náhrada rôznych keksíkov, čokolád a sladkých “drobností”. Pri jeho výbere sa riaďte podľa obsahu sacharidov a hodnoty glykemického indexu.
Nikdy pri redukčnej diéte skutočne nehladujte. Radšej použite tzv. očistné dni, kedy budete prijímať len ovocno-zeleninovú stravu. Napríklad taký očistný víkend vám vôbec neublíži. A pokiaľ budete aj v bežnom týždni dodržiavať skutočne rozumnú diétu, priaznivý výsledok je viac ako istý. Pre takéto očistné dni sú zaujímavé najmä plody ananásu, papáje, grepu a melónu. Dajte však pozor, aby ovocie nebolo ani plesnivé a ani nahnité!