Choď na obsah Choď na menu
 


OBEZITA - TAK UŽ DOSŤ !

19. 4. 2011

OBEZITA - TAK UŽ DOSŤ !

 A ako na to ?

Ako najlepšia alternatíva sa javí precvičovanie celého tela v posilovni. Tu by ste sa mali oboznámiť so všetkými strojmi a technikami vykonávania cvikov, ktoré sú pre Vás najvhodnejšie. Nemusíte sa ničoho obávať. Nikto od Vás predsa nechce, aby ste pri 50 kg nadváhe drepovali so 400 kg činkou. Výhodou oproti klasickému “poskakovaniu” na aerobiku je to, že ďalej škodlivo nepôsobíte na aj tak už preťažené kĺby a stavce. Ostatné športové odvetvia sú veľmi vhodným doplnkom, avšak nie jadrom veci.

Pre celkové zníženie váhy je teoreticky najlepšia čo najväčšia záťaž po čo najdlhší čas. Prakticky to však znamená, byť permanentne v katabolizme. Hmotnosť síce klesá, ale okrem tuku strácate hlavne svaly. A to Vy nechcete. Preto je potrebné námahu zvyšovať postupne. Takto docielime optimálny rozvoj svalstva a maximálnu redukciu tuku. Presný popis cvičenia nájdete v kineziológii.

V posilovni sa snažíme udržiavať nízku až strednú intenzitu cvičenia, s vyšším až maximálnym počtom opakovaní (12-20 max.). Záťaž má byť taká, aby ste pri nižšej hranici opakovaní (12) cítili prekrvenie na danej svalovej partii. Vhodné je aplikovať kruhový tréning.

Pri tréningu nezabudnite správne dýchať! Lebo len pri zvýšenom prívode kyslíka dokáže organizmus dostatočne oxidovať (odbúravať) tuky. Ďalším dôležitým faktorom je koncentrácia. Sústredením sa na práve vykonávanú činnosť zabránite zraneniam, či iným nehodám a urýchlite svoj pokrok. Buďte trpezlivý, nenechajte sa odradiť “našepkávajúcimi” a oddajte sa Vášmu cieľu.

 

Hormóny a prevencia obezity

Nič si nenahovárajte. Je dokázané, že obezita je takmer vo všetkých prípadoch spôsobená prejedaním sa. Celá rada hormonálnych porúch, v ktorých obézni hľadajú príčiny svojej nadváhy, vznikla práve v dôsledku obezity a často sa upraví len znížením telesnej váhy. A toto všetko funguje aj bez nákladnej hormonálnej liečby. Treba len vydržať. Svalová činnosť totiž niekoľkonásobne zvyšuje energetický výdaj. To je dôležitý faktor pre správnu sekréciu hormónov, ktoré priaznivo pôsobia na látkovú výmenu. Zároveň sa uľahčuje štiepenie zásobného tuku a podporuje sa jeho spálenie v pracujúcom svale. Preto treba tieto hormóny “rozhýbať”.

 

Správna tvorba jedálnička “TAK UŽ DOSŤ!”

Dennú dávku potravy si rozdelíme do šiestich jedál s približne týmto energetickým obsahom:

raňajky

25%

desiata

10%

obed

25%

olovrant

10%

večera I.

20%

večera II.

10%

Príklad:

raňajky: šálka čaju alebo kávy s umelým sladidlom ,1dcl mlieka, 3 bielka ale len 1 žĺtok (upravené ľubovoľným spôsobom bez tuku), 1 suchár

desiata: surové jablko (cca 100g)

obed: najlepšie žiadna polievka, 130-150g chudého vareného hovädzieho alebo teľacieho mäsa, 100g varených zemiakov (solené, rascované podľa chuti), 200g surovej zeleniny ako šalát (s citrónom, cibuľou, korením, avšak bez tuku a dressingu), čierna káva, alebo minerálna voda

olovrant: šálka čaju  alebo minerálka, jedno jablko (cca 100g)

večera I.: 100g chudej šunky (najlepšie hovädzej), 1 vajce, 100g zeleniny, 10g oleja (môžeme ho pridať k zelenine alebo k opečeniu šunky, vajca), minerálna voda alebo čaj

večera II.: nízkoenergetický jogurt alebo jablko (cca 100g)

 

Jednotlivé jedlá majú byť od seba vzdialené minimálne 2 hodiny, maximálne však 3 hodiny. Naplánujte si všetko tak, aby ste po 21°° h už nič nejedli.

Nezabúdajte, rovnomerné rozloženie potravy je dôležité z hľadiska vstrebávania a využitia živín. Jedzte Vaše jedlo vždy presne. Zabezpečíte tak vyrovnanú hladinu krvného cukru a nebudú Vás rozptylovať rôzne “drobnosti”, z ktorých pôjdete do tuku.

Pravidelne si tiež kontrolujte váhu a zaznamenávajte ju. Úbytok váhy bude ukazovateľom, či je Váš jedálniček v poriadku, a či je cvičenie dostatočne intenzívne.