Choď na obsah Choď na menu
 


PRIRODZENÉ KOMBINÁCIE POTRAVÍN

19. 4. 2011

PRIRODZENÉ KOMBINÁCIE POTRAVÍN

 Správne kombinácie potravín sú najjednoduchšou cestou k prevencii bežných zažívacích problémov ako sú nadúvanie, pálenie záhy, prekyslenie žalúdku, dyspepsia alebo alergia na potraviny. Pre kohokoľvek je nesmierne dôležité v akom stave sa nachádza jeho zažívací trakt. A to už len preto, že jedinci trpiaci zažívacími problémami nemôžu byť nikdy stopercentne fit.

Z fyziologického hľadiska potrebuje ľudské telo pre dokonalý rozklad jednotlivých živín rozličné pH tráviacich štiav. Pre rozklad bielkovín potrebuje kyslé prostredie. Na druhej strane škroby potrebujú prostredie zásadité, pričom jednoduché cukry podliehajú v kyslom prostredí rýchlemu kvaseniu. Tuky sa rozkladajú až v tenkom čreve v zásaditom prostredí, ale v žalúdku sa chovajú neutrálne a neovplyvňujú tak proces trávenia bielkovín, ani škrobov.

Z toho vyplýva, že pre úspešné kombinovanie potravín sa musia dodržiavať základné princípy:

  • nekombinovať komplexné škroby a bielkoviny (výnimku tvoria jednoduché cukry s hydrolyzovanou bielkovinou, ktoré vzájomne môžeme kombinovať)
  • nekombinovať škroby a kyslé ovocie (v kyslom prostredí začína škrob kvasiť)
  • kombinovať možno bielkoviny a tuk (bielkovina je štiepená v žalúdku bez toho, aby čakala na natrávenie tuku)
  • kombinovať možno škroby a tuk (škrob ani tuk sa v žalúdku nespracuváva, obe až v zásaditom prostredí tenkého čreva)

Príklady vhodných kombinácii potravín:

  • BIELKOVINY A ZELENINA
    čerstvý šalát + varená ryba; + dary mora; + kuracie mäso; + vajcia; + syr
  • BIELKOVINY A KYSLÉ OVOCIE
    ovocný šalát z kyslého južného ovocia (surový ananás, papája, kiwi, grep, pomaranč) + mäso; + kuracie mäso; + syr
  • BIELKOVINY A TUKY
    dusené mäso (ryba, kura) + zálievka z čerstvého masla; + zálievka z kyslej smotany
  • BIELKOVINY, ZELENINA A TUKY
    dusené mäso + šalát s olejovou zálievkou; + dusená zelenina s maslom; + dusená zelenina s tučným syrom
  • BIELKOVINY, TUKY A KYSLÉ OVOCIE
    pečené mäso + jablková plnka a omáčka; + dusené pomaranče
    grilovaná ryba + maslo a citrónová šťava
  • TUKY A KYSLÉ OVOCIE
    ovocie + šľahačka; + smotana
    ovocný jogurt (ak máte tráviace problémy konzumujte len biely živý jogurt, vždy nesladený!)
  • TUKY A CUKRY
    sladená šľahačka + sušené ovocie; + orechy
    sušené ovocie + orechy
    med + orechy
  • BIELKOVINY A JEDNODUCHÉ CUKRY
    mlieko + med
    proteinový koktail + ovocie (bielkoviny a škroby sa zo zásady nesmú!!! no cukor v kombinácií s hydrolyzovanou bielkovinou prípustný je – jednoduché cukry sa zo žalúdočného obsahu rýchlo vstrebávajú a nebrzdia spracovanie bielkovín, najmä ak sú už tieto vopred natrávené, ako napríklad v gaineroch)
  • ŠKROBY A TUKY
    maslo + zemiaky; + chlieb a pečivo
    banán + šľahačka a čokoláda
  • ŠKROBY A ZELENINA
    zemiaky + dusená zelenina; + šalát
    zemiakový šalát bez majonézy
    zeleninové rizoto
    cestoviny + zelenina
  • ŠKROBY, TUKY A ZELENINA
    cestoviny + dusená zelenina, kečup a olej
    chlieb a pečivo + maslo a šalát s olejovou zálievkou
  • ŠKROBY A CUKRY
    med + chlieb a pečivo; + obilniny
    tyčinky z ovsených vločiek
    ovocný puding bez mlieka
    sacharidové športové nápoje

Naučte sa kombinácie! Pokiaľ chcete dosiahnuť skutočne dokonalé využitie potravy, musíte rešpektovať fyziológiu jej spracovania v tráviacom trakte. Nevymýšľajte zbytočne zložité recepty, ale snažte sa jesť čo najjednoduchšie. Vhodné kombinácie potravín poskytujú šancu na zlepšenie zdravia i výkonnosti.