Choď na obsah Choď na menu
 


REDUKČNÁ DIÉTA NIE JE HLADOVKA

19. 4. 2011

REDUKČNÁ DIÉTA NIE JE HLADOVKA

Avšak aj tu platí, že k dosiahnutiu optimálnej hmotnosti je rozhodujúcim krokom disciplína. Dôležitý nie je výsledok počas prvých hodín, dní, či týždňov. Najdôležitejšia je zmena celkovej životosprávy, ktorá sa potom stane vašou každodennou praxou, prosto rutinnou záležitosťou.

Ak sa rozhodnete pre redukčnú diétu, budete nútený obmedziť sacharidy a tuky. Práve tieto živiny totiž tvoria hlavnú časť kalórií v bežne prijatej potrave.

Jednoznačne treba úplne vylúčiť jednoduché cukry a zároveň všetky tie potraviny, ktoré tento cukor obsahujú v koncentrovaných množstvách (cukrovinky, múčniky, biele pečivo, limonády). Tieto potraviny obsahujú tzv. prázdne kalórie, ktoré sú síce zdrojom energie, avšak pre organizmus nemajú žiadnu biologickú hodnotu.

Rovnako musíte zvážiť i konzumáciu najrôznejších príloh, chleba a pečiva. Znížený obsah tuku počas diéty nedovoľuje používanie masla, vysokotučných tavených syrov na natieranie pečiva, alebo omastenie príloh.

Pri výbere potravín je nutné venovať veľkú pozornosť nielen množstvám tuku uvedeným na obale, etikete, ale sledovať aj celkové zloženiu a nutričnú hodnotu výrobku.

V priebehu redukčnej diéty sa neodporúčajú konzumovať ani polievky. Namiesto toho si pred hlavným jedlom doprajte rôzne zeleninové šaláty. Vláknina obsiahnutá v zelenine zaplní žalúdok a spôsobí pocit nasýtenosti. Zároveň bude vhodnou prevenciou pred najrôznejšími gastroenterologickými ťažkosťami. Nemenej dôležitý efekt vytvárajú zeleninové pokrmy vzhľadom na znížené množstvo konzumovaných príloh.