Choď na obsah Choď na menu
 


CHUDNUTIE A L-CARNITÍN

24. 8. 2011

L-carnitín na chudnutie

Je veľa výživových doplnkov, ktoré sľubujú chudnutie. L-carnitín je na trhu už veľmi dlho. Na popularite L-carnitínu to nijak neubralo. V tomto článku si skúsime povedať, prečo je to tak. Veľa spaľovačov, ktoré obsahujú iné zložky ako je L-carnitín, vedia byť v úbytku hmotnosti účinnejšie. Napriek tomu má karnitín svoje výhody, prečo je tak populárny.

L-carnitín je neesenciálna aminokyselina. Preložené do ľudskej reči, karnitín si vie telo vyrobiť aj samo. Je prirodzene sa vyskytujúcou prírodnou látkou. V minulosti sa karnitín označoval aj ako vitamín T. Pre normálne fungovanie ho naše telo nepotrebuje veľa. Aby sa dosiahol žiadaný efekt na chudnutie, musí byť do tela dodávaný zvonka.

Karnitín sa nachádza aj v našej potrave. Hlavným zdrojom je mäso. Keďže však mäso je aj zdrojom ďalšej energie, predovšetkým neželaného tuku, na chudnutie je nevhodné. Za zdroj karnitínu s minimom tuku možno považovať králičie mäso. Nikdy však nemôže nahradiť výživový doplnok a z hľadiska obsahu tuku bude závisieť od prípravy :)

Keďže je karnitín prírodná látka, je k telu šetrný. To nemusí vždy platiť u silnejších spaľovačov postavených na iných latkách. To je veľká výhoda pre karnitín.

Za posledné roky už L-carnitín ponúka skoro každá firma venujúca sa výživovým doplnkom. Aby zákazníka zaujali, predháňajú sa v čoraz vyššej koncentrácii v balení. Aj vďaka tomu je relatívne lacný. Ďalšie plus pre karnitín.

Aký karnitín je najúčinnejší?

Kúpiť je možné kapsľový, tabletový, práškový, alebo tekutý. Tabletový a kapsľový karnitín sú zväčša drahšie. V tomto prípade vyššia cena neznamená aj vyšší účinok.
Prirodzenejšia forma pre karnitín je tekutá. Vďaka tomu je aj výroba kratšia a lacnejšia. Tekutý karnitín sa po prijatí rýchlejšie vstrebe. To je asi jediný rozdiel. Ak Vám nevyhovuje chuť karnitínového nápoja, pokojne využite formu v tabletkách. L-carnitín sa odporúča prijať asi 30 minút pred tréningom. Ideálne na prázdny žalúdok.

Keď bol karnitín ešte drahý, za odporúčané dávkovanie sa považovalo 500-1000mg pred tréningom. Dnes sa táto hranica posunula na asi 2 - 3g. Nie je výnimkou stretnúť ľudí s vyšším dávkovaním. Keďže je karnitín prírodný, jediné čo sa môže stať, ak to s karnitínom preženiete je, že Vás tiež preženie :)

Telo sa neustále prispôsobuje podnetom. Postupne tak senzitivita na karnitín môže klesať. Podobne ako senzitivita na kofeín. Aby karnitín ostal účinný, bude treba zvýšiť dávku. Aj to treba mať na pamäti pri už úvodných vysokých dávkach.

L-carnitín je slovo veľmi známe. V marketingu výrobcov pôsobí zázračné, podobne ako slová zadarmo, novinka, na chudnutie atď. Ak na obale tyčinky napíšete + L-carnitine, bude sa lepšie predávať. Nenaleťte!
Minimálne účinné množstvo karnitínu je 500mg. Keď sa však pozriete na nutričné hodnoty tyčinky, môže tam byť zanedbateľných napr. 20mg. Teda len zjete sladkosť s množstvom cukru a s minimom karnitínu. Ak tieto súvislosti nepoznáte, možno budete mať dokonca aj dobrý pocit. "Zjedol som niečo pre zdravie a na chudnutie".

Podobnou pascou vedia byť aj rôzne zarobené sladké nápoje, obohatené o trochu karnitínu.

Ak o karnitíne uvažujete, siahnite po čistom karnitíne. Je možné skúsiť aj kombinované prípravky, ako napr. karnitín s chrómom. Jeden je na chudnutie, druhý proti chuti do jedla. To je však na iný článok.

Ako veľmi je L-carnitín na chudnutie účinný?

Akýkoľvek výživový doplnok je len doplnok k cvičeniu. Nie je múdre si myslieť, že bude cvičiť a chudnúť za Vás. Základom je aspoň 30 min. pravidelný kardio tréning a zmena nezdravej životosprávy. Už tieto dve veci dokážu pomôcť aj bez doplnkov. A práve preto má aj karnitín svojich priaznivcov ale aj odporcov. Jedným pomáha pri ľahšom chudnutí. Druhá skupina tvrdí, že nefunguje. Argumentujú, že tí čo schudli, neschudli vďaka karnitínu ale vďaka tréningu. A ak im pomohol, tak vďaka placebo efektu.

Nech si názor utvorí každý sám. Faktom ostáva, že karnitín užívajú opakovane aj kulturisti a vrcholoví športovci. Rovnako ho s obľubou kupujú aj rekreační športovci. Ak by im nepomáhal, kúpili by ho len raz.

 

 

zdroj: sportujeme.sk