Choď na obsah Choď na menu
 


CVIČENIE JE LIEK KTORÝ NAHRÁDZA ANTIDEPRESÍVA

20. 4. 2011

CVIČENIE JE LIEK KTORÝ NAHRÁDZA ANTIDEPRESÍVA

 

 Pre ľudí či pacientov, ktorí trpia depresívnymi stavmi sa rysuje ako liek nová látka, ktorá môže byť výrazným antidepresívom. Zásluhu pri tomto objave a ďalšom sledovaní možnosti dostatočného či jednoduchšieho získania syntetickej látky pozitívne pôsobiacej na dosť rozšírený problém ľudstva, majú vedci z Yalskej univerzity v USA.

Všeobecne je známe a lekári vždy odporúčajú, ako jeden z liečebných prostriedkov proti depresii pravidelné cvičenie. Hoci doteraz nebolo celkom jasné, ako vlastne pohyb pri cvičení pozitívne pôsobí na mozog. Najnovšie výskumy zistili, že kúsok tkaniva v mozgovej komore je tým, ktorý takto účinkuje. Tento prúžok tkaniva v mozgovej komore sa nazýva hippocampus. Je to párová časť mozgu nachádzajúca sa v obidvoch hemisférach. Je to práve tá súčasť mozgu, na ktoré pôsobia liečebne používané antidepresíva.

Vedci Yalskej univerzity sledovali, aké gény sa aktivujú v hippocampuse pri cvičení. Po zložitom sledovaní prišli na to, že najvýznamnejšie pôsobí gén nazývaný VGT. Tento súvisí s rastovou látkou, ktorá zodpovedá za vývoj nervových buniek. Je to objav, že teórie, ktoré sa spoliehali, že depresie možno ovplyvniť chemickým prostredím, a tak ich odstrániť, možno nahradiť. Teda pôsobením antidepresív sa doteraz potláča depresívny stav. Vedci tvrdia, že treba zmeniť štruktúru mozgových buniek a vzťahy medzi nimi. Vedecký tím určil rastovú látku, ktorá rozhodujúco pôsobí po cvičení. Vyvinuli ju synteticky a vyskúšali v laboratóriu na myšiach. Výsledok bol, že po užití látky zvieratá vykazovali podobné zmeny ako ľudia, ktorí užívajú antidepresíva.