Choď na obsah Choď na menu
 


CVIČTE PRE SVOJE ZDRAVIE

29. 11. 2011

 Musíte cvičiť !

Nie nebojte sa, to nie je rozkaz, ten výkričník v názve znamená, že je to pre vaše zdravie nevyhnutnosť. Laicky povedané, ak sa nebudete hýbať, obrastiete tukom. A to má zasa za následok zdravotné problémy. Niežeby pohyb vyriešil všetko, to zasa nie, ale s pohybom budete mať určite menej problémov, nielen fyzických, ale aj duševných, pretože pri pohybe a najmä ak je spojený s čerstvým vzduchom, sa uvoľňuje hormón šťastia – endorfín – ktorý navodí pocit pohody a príjemnú náladu. Cvičenie taktiež odbúrava stres.

Ak poznáte vo svojom okolí človeka, ktorý sa aktívne venuje cvičeniu a človeka, ktorý presedí celý deň okrem nevyhnutných činností, porovnajte ich. Určite si všimnete, že ten prvý akoby žiaril, vyžaruje z neho zdravie, pohoda. Ten druhý bude mať pravdepodobne mľandravé ovisnuté svaly (nemusí byť obézny, ale na tele to aj tak poznať), jeho pleť bude matná, oči bez jasu. Toto sú samozrejme trochu extrémne porovnania, ale v podstate je to tak. Náš zovňajšok totiž odráža aj vnútrajšok.

 “

Už Hippokrates povedal: Oddychovať je zanedbávať a zanedbávať je chátrať.

Ktorý cvik je však najlepší ? Je to chôdza ? Pravdaže, chôdza je vynikajúca, ale mala by trvať minimálne 20 minút denne. Je to vynikajúci spôsob udržania nôh, bokov a srdca vo forme. Samozrejme, mala by byť rýchlejšia, nie prechádzkový krok. Môžete ju praktizovať aj cestou do práce a späť, pokiaľ je to primeraná vzdialenosť. Najväčšie svaly celého tela sú na nohách a túžia po cvičení, sú na to predurčené. Ale samotná chôdza ako pohyb pre celé telo nestačí. Pri chôdzi sa precvičujú nohy a boky, ale brucho, hrudník, ruky a chrbát odpočívajú. Preto sa aj stáva, že ľudia, ktorí sa venujú čisto chôdzi, napriek pohybu môžu trpieť bolesťami chrbta, pretože pracujú iba spodné chrbtové svaly.

Preto treba rozvíjať všetky svaly rovnomerne. Každý sval je pomocníkom srdca, pomáha mu totiž pumpovať krv. Keď sa sval kontrahuje, vytláča krv smerom k srdcu. Keď relaxuje, umožňuje, aby sa naplnil krvou presne tak ako srdce. Silné zdravé svaly preberajú záťaž vášho srdca.

Hovorí sa : Silné svaly – silné srdce, slabé svaly – slabé srdce.

Cvičením svaly mocnejú a udržujú si pružnosť. Sedavý štýl spôsobuje úbytok svalov. Je to choroba, nazývaná sarcopenia, alebo strata svalového tkaniva. Prvým tkanivom, ktoré sa starnutím stráca, je svalová hmota. Úbytok sa začína skoro, už po dvadsiatke.

Veľa starších ľudí nemôže chodiť hore a dolu schodmi, pretože svaly ich nôh nie sú dostatočne silné na to, aby ich uniesli. Horko ťažko presúvajú svoje telá ako mŕtvu hmotu, pretože im neostali žiadne svaly na prácu. Nie je však nutné dostať sa do takéhoto štádia. Nie je pravdivé tvrdenie, že staroba je znak fyzického úpadku. Samozrejme, telo starne, či cvičíme alebo nie. Ale udržiavaním svalovej hmoty udržiavame aj naše telo v pojazdnom stave.

Porovnajme si starých ľudí v Amerike a ľudí v ázijských štátoch a Indii, dokonca aj vo väčšine európskych štátov. Podľa výskumov každý druhý Američan má fyzický predpoklad, že sa v neskoršom veku nebudú schopní o seba postarať a budú potrebovať opatrovateľské služby. Na druhej strane, ázijci, Indovia a väčšina Európanov – tu sú starší ľudia vitálni a aktívni. Mnohí sú pevní a svalnatí ako za mlada.

Veľa ľudí sa bojí cvičiť, pretože sa boja bolesti. Nechápu, že majú bolesti preto, lebo necvičia. Bolesti a ťažkosti, ktoré prichádzajú s vekom ,často označujeme za starnutie, ale je to v podstate upozorňovanie organizmu, že niečo nie je v poriadku, že sme oslabení. Miesto posilnenia svalov hlceme rôzne prípravky a tabletky proti bolesti. Riešime dôsledok a neodstraňujeme príčinu..

Samozrejme, každý začiatok je ťažký a preto treba začať pomaly a postupne pridávať záťaž, inak nás prvá silná svalovica môže odradiť. Svalovica je pritom iba prvotný protest svalov, pretože zažívajú niečo nevídané – pohyb. Svaly si však s potešením na záťaž zvyknú a odmenou nám bude pekné a zdravé telo.

 

 

Zdroj:fit.server.sk