Choď na obsah Choď na menu
 


KEĎ DIÉTY ZLYHÁVAJÚ

2. 12. 2011

Keď diéty zlyhávajú

To, že v konečnom dôsledku diéta nepomôže, je vskutku vec častá a presvedčilo sa o tom veľa dietujúcich. Lepšie je asi povedať, že nie sú na vine len chyby diét, ale vo veľkej miere zlyhávajú aj samotní ľudia. Jednou zo základných chýb, ktorej sa dopúšťame, je až príliš drastická diéta. Nech sa rozhodneme pre akúkoľvek z väčšiny známych diét, dôjde ku strate telesnej hmotnosti. Princíp fungovania veľkého percenta týchto diét je značne jednoduchý: Chceš schudnúť? Musíš menej jesť! Dôležité je docieliť tzv. energetický deficit, čiže prijať menej energie, ako telo za deň spáli. Pokiaľ však bol človek zvyknutý na svoj denný príjem potravy a dôjde k drastickému zníženiu energie, znamená to stres. Stresovaný je organizmus, rovnako ako aj samotná myseľ človeka. Pokiaľ sa nejedná o prvú skúsenosť s podobnou diétou, je možné, že deprimovanosť a zlá nálada sú už prítomné ešte pred samotným započatím diéty.

Zvyk je železná košeľa. Aj takto by sa dali opísať stravovacie návyky. Diéty môžu zlyhať, pokiaľ zakazujú prakticky všetky jedlá ktoré mal človek rád a na ktoré sa vždy tešil. Namiesto toho predkladajú a nútia jesť rôzne pre neho nezaujímavé a často až „exotické“ jedlá. Treba pripustiť, že nadváha je vo veľkej miere spôsobená osvojením si zlých stravovacích návykov. Chyba diét je však často v tom, že v snahe zdravo jesť nútia siahnuť po nezaujímavých, drahých, alebo dokonca „ťažko“ dosiahnuteľných potravinách. Takto pripravený jedálny lístok často núti dopĺňať ho o rôzne „ vylepšovacie “ doplnky, ktoré však môžu prakticky znehodnotiť ten zvyšok.

Pokiaľ princíp stanovený diétou stravovanie až príliš komplikuje, dochádza pri nedostatku času a pevnej vôle k jej zlyhaniu. Používanie čerstvých potravín a ich náročná úprava znamená veľa obetovaného času naviac pre plánovanie, zháňanie, nakupovanie a prípravu. „Prečo by som mal/a vynakladať všetok svoj voľný čas a energiu na niečo také, keď sa dá stravovať konvenčne...“ Komplikované pravidlá, príkazy a zákazy často zastrašia a človek sa skôr vzdá a vráti k overenému a zaužívanému stravovaniu.

„Potrebujem schudnúť x kilogramov a preto držím diétu.“ Tak toto je asi častý dôvod, prečo sa s diétou začína a možno aj dôvod, prečo čítate tieto riadky. Veľa dietujúcich berie diétu ako trest, alebo inak povedané nutné zlo. V okamihu, keď váha ukazuje predsavzaté kilogramy, dôjde spravidla k jej ukončeniu. To je zásadná chyba! Správna diéta je taká, ktorá neohrozuje zdravie človeka a je ju možné dodržiavať prakticky celý život bez pocitu sebatýrania, alebo trestu. Ak sa človek vráti k starým, často nezdravým stravovacím návykom, vrátia sa takmer určite aj kilogramy (zväčša aj niečo naviac – Jo-jo efekt).

Ako je teda možné schudnúť? Pokiaľ aj pre vás platí, že zvyk je železná košeľa, ostaňte pri svojich zaužívaných jedlách, avšak zredukujte ich množstvo. Začleniť zdravé potraviny a recepty do svojho jedálneho lístka sa dá aj menej bolestivo. Namiesto radikálneho prechodu ktorý prikazuje diéta, môžete nové recepty a potraviny začleňovať postupne. Nesnažte sa zredukovať svoju hmotnosť príliš rýchlo o 1000 - 1500 kalórí/deň, pretože je veľká pravdepodobnosť, že to skončí Jo-jo efektom. Pokiaľ sa nebudete ponáhľať a denný deficit ostane na napr. 500 kalóriách, dôjde síce k pomalšiemu, ale pravdepodobne trvalejšiemu úbytku na váhe.